Connected Transport

Binnen de provincie werkt Bereikbaar Haaglanden en Rijnland samen met allerlei partijen zoals het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Zuid-Holland en ondernemers om de regio bereikbaar te houden. Dit samenwerkingsverband heet: Connected Transport Corridor Zuid-Holland We gaat daarbij om slimme oplossingen. Zo zetten we data in om het transport toekomstgericht te maken. En rollen we op verschillende routes intelligente verkeerslichten (iVRI’s) uit, die naderende vrachtwagens al vroeg herkennen en hen prioriteit kunnen geven. De vrachtwagens van de deelnemende vervoerders zijn hiervoor voorzien van connected technologie en software om communicatie met de iVRI’s mogelijk te maken. Chauffeurs hoeven minder vaak te stoppen en besparen zo brandstof. Dit vermindert ook de CO2-uitstoot.

We gebruiken de data ook om chauffeurs beter te informeren en veiliger te laten rijden. Zij krijgen in-truck op maat gemaakte verkeersinformatie over maximumsnelheid en wegwerkzaamheden en waarschuwingen voor files en ongevallen. Ze weten zelfs hoe lang ze nog hebben voor het volgende groene licht, waardoor ze rustig kunnen uitrollen (anticiperen op verkeerslicht situatie). We onderzoeken de kansen van konvooi rijden en de effecten hiervan op doorstroming, veiligheid en beleving. Zo maken we samen het transport efficiënter en duurzamer.

Meer weten over dit onderwerp? Kijk ook op de landelijke pagina Connected Transport Corridors.

Voor transporteurs
Wilt u ook connected rijden? U heeft de mogelijkheid om mee te doen met het testen. U krijgt dan tegen een vergoeding de software geleverd. Vraag naar de mogelijkheden bij onze logistiek makelaar Michel Oldenburg.