Spreiden en mijden

Samen houden we Den Haag bereikbaar

De thuiswerkmaatregelen rondom Covid-19 hebben een positief effect gehad op ons mobiliteitsgedrag. Het was minder druk op de weg en het verkeer was gelijkmatig over de dag gespreid waardoor je gemakkelijker kon doorrijden. Ook in het ov waren er de gehele dag voldoende plaatsen beschikbaar.
De komende jaren staat er in de regio het nodige te gebeuren: er worden veel woningen gebouwd en dat betekent extra bouwverkeer. Gevolg is natuurlijk ook dat er steeds meer mensen komen wonen die op weg naar gaan werk, familie, sport en recreatie. Daarnaast vindt er veel onderhoud plaats aan wegen, bruggen en tunnels. Al deze ontwikkelingen brengen files en vertragingen met zich mee. Om de regio bereikbaar te houden helpt het als we gaan Spreiden en Mijden.

Niet allemaal tegelijk hetzelfde
Met Spreiden en Mijden bedoelen we dat we niet allemaal op dezelfde tijd onderweg gaan. Dus eerst de mail wegwerken en dan pas naar kantoor vertrekken. Zodat we buiten de spitstijden op de weg en met het ov reizen. Ook betekent het dat we, daar waar mogelijk, een aantal dagen per week, thuiswerken of op plekken dicht bij huis. Zodat we lopend of met de fiets naar het werk kunnen gaan. Zo houden we met elkaar de regio bereikbaar en leefbaar.

Werkgevers spelen cruciale rol
Werkgevers spelen bij Spreiden en Mijden een cruciale rol. Zij zijn degenen die via het beleid, voorzieningen voor hybride werken kunnen treffen en daar met werknemers gezamenlijk afspraken over kunnen maken. Werkgevers in Den Haag worden opgeroepen dit gesprek met hun medewerkers aan te gaan. En ook om goede voorbeelden met andere ondernemers uit te wisselen. Zo wordt Spreiden en Mijden mogelijk.

Boegbeeld
Het boegbeeld van Spreiden en Mijden in Den Haag is Robert van Asten, wethouder Mobiliteit van Den Haag (Foto: Arnaud Roelofsz).
 

'De coronacrisis heeft laten zien dat het kan: meer thuiswerken en reizen op andere momenten van de dag. Den Haag was daardoor veel beter bereikbaar', vertelt wethouder Robert van Asten (Mobiliteit) van de gemeente Den Haag. 'Zo stonden er in de ochtend en middag nauwelijks nog files op de Utrechtsebaan. Dat is goed voor de economie en draagt ook bij aan een betere luchtkwaliteit. Dat zou ik willen vasthouden. Ik nodig werkgevers in Den Haag en de regio dan ook van harte uit om mee te doen met 'Spreiden en mijden'. Als gemeente doen we zelf ook mee. Hybride werken vraagt bijvoorbeeld hoe we kantoorruimtes inrichten en versneld digitaliseren. Graag deel ik onze ervaringen met andere werkgevers en wil ik zelf ook leren van de ervaringen van anderen'.

Zij doen mee
Deze organisaties onderschrijven het belang van hybride werken om te spreiden en mijden en doen mee:

Doe ook mee
Wilt u als bedrijf, organisatie of overheid ook aan de slag met Spreiden en Mijden? U hoeft het niet alleen te doen. Er staat een team van experts voor u klaar die u (kosteloos) ondersteunen om de juiste maatregelen te nemen. Maatregelen die passen bij uw bedrijf en bij uw situatie, maatwerk dus.
Neem contact met ons op.

Alfabet Spreiden en Mijden
Onder de noemer Spreiden en Mijden zijn er heel veel maatregelen die u als werkgever kunt inzetten. Laat u inspireren!